Ana içeriğe atla

Glutamin ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  Glutamin her şeyden önce bir amino asit çeşididir. 20 çeşit temel olmayan amino asitten birisidir. Temel olmayan demek vücut tarafından üretilebilen demektir. Amino asitler bildiğiniz gibi proteinleri oluşturur. Vücudumuzda bulunan glutaminin %60 ı iskelet sistemimizde, geri kalanı ise akciğerler, karaciğer, beyin ve midede bulunmaktadır. Aslında buradan bile vücudumuzda glutaminin ne işe yaradığını az çok anlayabiliriz. Her şeyden önce kasların protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan bir amino asit türevi olan glutamin bağışıklık kuvvetlendiricidir. 
  Glutamin besinlerin sindirimini kolaylaştırır, protein sentezini düzenler, büyüme hormonunu dengeli olarak salgılamayı 
sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Aslında glutamin vücudun nitrojen taşıyıcısıdır diyebiliriz. Yani kaslara spor 
esnasında ihtiyacı olan enerjiyi taşır. Takviye olarak kullanımı spordan sonraki 2 saat içerisindedir. Sporun bitiminde alınacak olan whey proteininin çok daha iyi sentezlenmesini sağlayacaktır. Kullanım dozajı olarak ürünlerin üzerinde 2 ölçek kullanılmasının uygun olduğu söylenir. Spordan sonraki 2 saat içerisinde 1 ölçek glutamini 1 bardak suyla karıştırarak tüketebilirsiniz. 
  
Araştırmalar 2-40 gr. arasındaki tüketimin uygun olduğunu göstermektedir. Bu sebeple spor sonrasındaki 5 gr lık takviye alımı kasların yapılandırılması ve tamir edilmesini destekler, vücutta bulunan büyüme hormonu seviyelerini uyarıcı etki yaratır. Glutamin sporcunun yapı taşıdır diyebiliriz. Tabii ki tüm besin takviyelerinde olduğu gibi bu maddeyi de kullanırken bir rahatsızlığınız olup olmadığını araştırmalı ve doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Sporcu takviyeleriyle ilgili (supplementlerle) bilgilendirmelerimin sonuna geldik. Bundan sonraki son yazımda herkesin merak ettiği ve yeterli gelişimi gösteremeyen erkek sporcuların bir kere bile olsa denemek istedikleri "steroid" kullanımı hakkında detaylı bilgilendirme yapacağım. Hepimize iyi çalışmalar.

Sağlıklı yaşayın, sporla kalın.
Yener..           

Yorumlar